Interviu Igori Dinga - Cuibul

Trupa CUIBUL din Republica Moldova, infiintata de Igori Dinga in 1991 si care are la activ nu mai putin de 8 albume de studio, va evolua in prima seara in cadrul festivalului. In perspectiva festivalului de la Buzau, am stat de vorba cu Igori Dinga, liderul formatiei.
Home Interviuri Interviu Igori Dinga - Cuibul
Interviu Igori Dinga - Cuibul

Cuibul

Igori Dinga

   In perioada 22-23 noiembrie la Buzau va avea loc editia cu nr. 23 a Festivalului de blues&jazz “Bluzau”. Editia de anul acesta va reuni nume in premiera sau care nu au mai cantat in ultimii ani in cadrul festivalului. Trupa CUIBUL din Republica Moldova, infiintata de Igori Dinga in 1991 si care are la activ nu mai putin de 8 albume de studio, va evolua in prima seara in cadrul festivalului. In perspectiva festivalului de la Buzau, am stat de vorba cu Igori Dinga, liderul formatiei.

 

RomaniaRock: Ati mai cantat la Buzau pana acum? Daca da, ce impresie v-a lasat publicul de aici? Daca nu, ce asteptari aveti?

Igori Dinga: Vom cânta pentru prima dată la Buzău. Însă cunoaștem bine Buzăul, ne oprim adesea când suntem în drumul Chișinău – București. Va fi frumos să facem cunoștință cu publicul anume la acest festival.

 

RomaniaRock: Care este componenta trupei in acest moment?

Igori Dinga: La festivalul Bluzău, Cuibul va cânta în componența de 5 muzicieni: Igori Dînga la chitară și voce, Lidia Scarlat – voce, Dmitrii Sergheev la saxofon, Andrei Boico la bass și Dmitrii Berdea la tobe.

 

RomaniaRock: De curând sound-ul trupei a fost „completat” cu instrumente de suflat; aceasta schimbare anunta intoarcerea trupei la genul abordat in anii ’90 sau sunt planuri noi in privinta repertoriului?

Igori Dinga: În 2019 lucrăm activ asupra unui material muzical nou care – da, va fi din povestea finelor anilor ’90 ca sunet și dinamică. Am fost dintotdeauna o trupă care experimentează diferinte forme și componențe, și continuăm în același spirit.

 

RomaniaRock: Pregatiti un repertoriu special pentru Bluzau?

Igori Dinga: În acest an am împrospătat programul de concert cu piese noi și versiuni mai dinamice ale pieselor din albumele precedente. Vom avea un mix eclectic de funk, jazz, ethno-rock.

 

RomaniaRock: Avand in vedere ca ati concertat atat in Rusia cat si in Romania, ne puteti spune care sunt cele mai importante diferente ale „mediului” artistic din cele doua tari?

Igori Dinga: Publicul din Rusia ne vede ca pe o trupă cumva exotică, are o curiozitate ca față de lumea Balcanilor și preferă mereu piesele în care avem nuanțe de folclor. În România, însă, e ca acasă. Publicul ne simte ca pe-ai săi, atât prin versurile în română, cât și prin melodiile apropiate aceluiași sânge. Însă piața muzicală românească are o creștere rapidă, și la fel a crescut și concurența, și mai avem nevoie de timp ca să ajungem la alt un nivel de faimă în România pentru a putea descrie diferența în mai multe detalii.

 

RomaniaRock: Genul muzical al trupei Cuibul oscileaza intre jazz, blues, funk, folk. Considerati ca exista totusi un gen muzical care va reprezinta?

Igori Dinga: Cuibul a experimentat dintotdeauna cu stilurile, indiferent ce muzicieni erau la acel moment în formație. Iată de ce ne este dificil să găsim o încadrare muzicii pe care o creăm. Cred că mai bine ca noi ar face-o criticii și experții de muzică.  La fiecare etapă și moment în timp avem exprimări diferite. Activitatea în România a început târziu în istoria noastră, abia în 2015, când am lansat primul album în română cu o muzică acustică rafinată pentru public cu gusturi selecte – ceea ce ce era atât de nou pentru noi încât eram de nerecunoscut față de rădăcinile de art-rock post-sovietic. Acum gravităm spre energia și zvâcnirile acelor stări de la început, împletind noile tehnologii în cântările de azi.

 

RomaniaRock: Care este parerea voastra despre trupele Tribute?

Igori Dinga: Valul trupelor tribute a început vreo 10-15 ani în urmă, ca o nouă formă de produs muzical destinată entertainment-ului. Aceste trupe nu lansează albume și nu vând bilete la concerte. Menirea lor e din lumea evenimentelor tematice, corporative și private. Pentru mine personal, sunt la fel ca și trupele de cover. Au printre ele muzicieni superbi, însă munca nu e din creație.

 

RomaniaRock: Daca ati fi in situatia de a invita o trupa din Romania alaturi de care sa plecati in turneu, care ar fi aceea?

Igori Dinga: Anterior am fost în turneu cu trupa byron. Sunt oameni superbi care trăiesc în și prin muzică, am avut o mare plăcere să începem drumul prin România alături de ei. La întrebarea asta vom ști cum să răspundem după lansarea următorului album.

 

RomaniaRock: Ce planuri de viitor are Cuibul?

Igori Dinga: Continuăm să fim o comunitate de muzicieni care cântă ceea ce le place la momentul în care o fac. Lucrăm asupra noului material muzical și sperăm să-i clocotim sângele pe la festivaluri din România și Europa.

12.11.2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.