Interviu Silviu Dan Iliescu

Sa-l cunoastem mai bine pe Silviu Dan Iliescu
Home Interviuri Interviu Silviu Dan Iliescu
Interviu Silviu Dan Iliescu

Silviu Dan Iliescu

Partea “romana” a trupei Axis

 

   In perioada 22-23 noiembrie la Buzau va avea loc editia cu nr. 23 a Festivalului de blues&jazz “Bluzau”. Editia de anul acesta va reuni nume in premiera sau care nu au mai cantat in ultimii ani in cadrul festivalului. Astfel, vineri vor urca pe scena Axis, Burning Table si Cuibul iar sambata vor evolua Alina Ciolca & Band, Andrei Cerbu & The Crossroads si AG Weinberger. In asteptarea festivalului, am avut placerea de a sta de vorba cu Silviu Dan Iliescu, partea “romana” a trupei Axis.

 

RomaniaRock: Ati mai cantat la Buzau pana acum? Daca da, ce impresie v-a lasat publicul de aici?

Silviu Dan Iliescu: Da, ne-am oprit in cadrul turneului de promovare al albumului de debut, First Punch, ce a inceput in toamna anului trecut.

Am cantat La Felinare si a fost un concert aproape full house, ceea ce pentru noi, fiind prima oara in Buzau, a fost o surpriza extraordinara. Am impresia ca in locurile unde nu se intampla multe, oamenii mai au respect pentru arta, sub orice forma, cat si curiozitatea si deschiderea pentru ceva nou. Publicul ne-a cucerit si revenim cu fiecare ocazie pe care o avem.

 

RomaniaRock: Cum apreciati scena blues din Romania? Ce ne puteti spune despre receptivitatea publicului pe acest segment?

Silviu Dan Iliescu: Miscarea este mereu binevenita si „pune umarul” la culturalizarea nationala. Nu-mi place ca in multe cazuri chestia asta se transforma in inca o ocazie de a vinde mici si bere. Un alt aspect este ca a fi trupa de blues, in Romania, este un mod mai elevat de a spune ca ai o trupa de cover-uri. Nu am nimic cu asta, ba chiar o incurajez, dar asta nu e arta. Nu vad diferenta intre cel care canta cover-uri si cel care impleteste baloane. Desigur, exista si cazuri exceptionale.

Cat despre public, el este, evident nu in numar atat de mare, fiind un gen de nisa, totusi. M-ar bucura mai mult aprecierea originalitatii, din partea sa, decat bucuria in a auzi o sonoritate cunoscuta, intr-o interpretare mai mult sau mai putin apropiata de original.

 

RomaniaRock: In trecut ati abordat si alt gen muzical? In muzica voastra sunt influente si din alte genuri?

Silviu Dan Iliescu: Blues-ul este radacina muzicii moderne. Tot de la rock, jazz, pop, hip-hop, etc. are o amprenta mai mare sau mai mica a blues-ului. Ceea ce AXiS propune este mai mult classic rock sau daca vreti blues rock, decat blues clasic. Incercam sa „fugim” putin de eticheta de blues band. Eu. personal, simt ca un roman nu poate canta blues, asa cum ar trebui, precum, in egala masura, un american nu v-a canta folclorul nostru cum il cantam noi. Este doar o parere personala. AXiS are ca scop crearea unei identitati proprii si de sine statatoare. In muzica pe care o compunem se pot auzi influentele evidente de Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Cream, Led Zeppelin sau chiar Black Sabbath. Asta este inevitabil. Muzica s-a terminat pe la finele anilor ’70, dupa parerea mea. Cu cat avansam temporal, cu atat este mai greu sa „inventam roata”. Orice mica nota poate fi, in prezent, asemanata cu cineva cunoscut. Adevarata provocare este sa canti acea mica nota, in asa fel in cat sa poata fi asemanata cu tine.

 

RomaniaRock: Care este parerea voastra despre trupele Tribute? Daca ati alege in viitor sa urmati aceasta cale, ce trupa ati alege?

Silviu Dan Iliescu: Nu doresc sa supar pe nimeni, insa este acelasi lucru precum trupele de cover-uri, pentru ca in esenta, asta si sunt. Nu sunt ipocrit, cant intr-un cover band, este o sursa respectabila de venit, cat si un foarte bun exercitiu, din punct de vedere muzical, insa nu are treaba cu „a face muzica” ci doar cu „a reproduce muzica”. Aici se pune problema cat de dedicat esti miscarii muzicale. In ultimii ani, publicul si-a pierdut simtul curiozitatii. Muzica se gaseste pe „toate gardurile” si oricine o poate face, la un nivel sau altul. Piata a devenit supra saturata si asta datorita tehnologiei, ce iti ofera posibilitatea de a-ti distribui muzica usor si de a o crea si mai usor. Astfel foarte multi oameni de muzica, apartinatori ai publicului, au ramas intr-o bula a nostalgiei, regasindu-se mult mai bine in sonoritati familiare. Trupele de cover-uri, respectiv tribute, au profitat de acest lucru, pe buna dreptate, iar aici se inchide „paranteza” si putem recitii fraza ce vorbeste despre didicarea in privinta unei miscari muzicale. AXiS nu se va transforma niciodata intr-o trupa tribute. Ceea ce vom face separat, este alta problema, insa vorbind in numele meu, nu m-as regasi intr-o astfel de conjunctura.

 

RomaniaRock: Cat de importanta este, in opinia voastra, latura creativa, compozitia pentru o trupa care se afla la inceput de drum?

Silviu Dan Iliescu: Depinde strict de directia pe care vrei sa o urmezi. Noi am vrut o identitate, in concluzie, singura modalitate a fost sa compunem ceva. Nu am vazut alta cale, deci, pentru noi, creativitatea este unul dintre pilonii trupei. Evident, ca, precum nu s-a nascut nimeni invatat, la fel merge treaba si in trupa. In primii ani, am cantat cover-uri, dupa artistii mai sus mentionati, insa am fost constienti ca lucrul acesta nu ne va diferentia prin nimic fata de celelalte trupe care fac chestia asta, insa era un „exercitiu” necesar, pentru a ne cunoaste, intre noi, muzical vorbind. Privesc chestia asta cu compusul ca un „must” pentru orice formatie care vrea sa treaca la urmatorul nivel. Este poate de 10 ori mai greu decat sa reinterpretezi o piesa a cuiva, nu numai din perspectiva productiei muzicale, cat si din cea a cantatului, efectiv, a prestatului in fata unui public si a avea succes, insa nu exista satisfactie mai mare sa canti piesele tale si lumea sa si interactioneze.

 

RomaniaRock: Cat de greu este sa „iti faci loc” pe scena blues din Romania? Se poate trai decent din aceasta activitate?

Silviu Dan Iliescu: Nu este greu deloc. Mai greu este sa reusesti sa te diferentiezi de ceilalti, lucru care nu este neaparat un beneficiu, din punctul de vedere al unui organizator de festival, de exemplu. Aici ne putem incadra linistit la zicala „multi vad, putini inteleg”. De trait, in general din muzica, este greu, dar nu imposibil. O certitudine am, ca daca vrei sa urmezi calea asta, nu te astepta sa o faci doar prin prisma formatiei de suflet, cu care canti piese proprii si ai ceva de spus. Compromisul este inevitabil si necesar, cel putin pe segmentul asta de muzica, unde am activat. Curiozitatea mea este ce se va intampla cand acele trupe mari, atat de la noi din tara, cat si din afara, vor disparea. Cine le va lua locul? Si daca ma gandesc mai adanc putin, imi pun intrebarea daca vor mai exista trupe mari sau doar interpreti. In fine, asta-i pentru alta discutie.

 

RomaniaRock: Ce planuri de viitor are Axis Band?

Silviu Dan Iliescu: In 2018 am lansat primul album intitulat „First Punch”, tras in 2016 intr-un studio din Belgrad, live, in intregime. Am vrut sa avem o „carte de vizita”. In prezent avem in jur de 12 piese noi, pe care intentionam sa le imprimam pe un material discografic mai amplu si sa oferim si o editie pe suport analogic, adica vinil. Suntem o trupa independenta si nu vad prea curand posibilitatea de a gasi vreun investitor, motiv pentru care finantarea materialului nu va fi usoara. Nu dorim rabat la calitate. Daca asta era cazul, discul era de mult scos, dar, sincer, unde-i graba? Vrem sa ne facem muzica cunoscuta, fizic, nu virtual. Ne place interactiunea cu publicul si din acest motiv incercam sa fim prezenti peste tot unde suntem bine primiti.

06.11.2019

www.axisband.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.