Interviu cu Florin Artene

Home Interviuri Interviu cu Florin Artene
Interviu cu Florin Artene

   Florin Artene

In perioada 20-21 decembrie la Buzau va avea loc Festivalul Top T, un eveniment emblematic pentru comunitatea buzoiana, care a reprezentat cu mandrie imaginea culturii locale in tara si strainatate din 1983, fiind considerat pe de o parte „festival al rezistentei rock”, pe de alta parte fiind cel mai longeviv festival de rock din Romania.
Editia de anul acesta va reuni nume in premiera sau care nu au mai cantat in ultimii ani in cadrul festivalului. Astfel, vineri vor urca pe scena Sur Austru, Moise, Byron si Gandul Matei iar sambata vor evolua Riot Monk, Moon Museum, GOD –THE BARBARIAN HORDE si OCS.
In asteptarea festivalului, am avut placerea de a sta de vorba cu Florin Artene.

Romania Rock: Avand in vedere faptul ca vorbim despre cel mai vechi festival rock din tara, organizat intr-un oras relativ mic si nu foarte turistic, care crezi ca este secretul “supravietuirii” si continuitatii acestuia?
Florin Artene: La inceput a fost dorinta trupelor rock de a canta. Oriunde, oricand, oricat. Apoi s-a adaugat faima, renumele, valoarea unui festival care reusea sa adune cam tot ce era mai bun si mai reprezentativ in rockul national. A fost apoi obisnuinta. Era aproape obligatoriu sa ai in palmares un recital la Top T. Acum a ramas doar incancenarea unor oameni de a duce mai departe o traditie. Dar e greu. Din ce in ce mai greu.

Romania Rock: Fiind organizator al festivalului foarte mult timp, se poate spune ca ai imaginea de ansamblu al acestuia in timp. In acest context care crezi ca a fost apogeul Top T?
Florin Artene: Aproape doua decenii, Top T a fost un reper important pentru scena rockului de la noi. Unii spun ca cel mai important. Varful a fost intre ’92 si ’95, cand festivalul reusea sa adune peste douazeci de trupe in recitaluri si aproape o mie de spectatori pe seara.

Romania Rock: Care a fost momentul cel mai greu? Ai simtit vreodata ca festivalul va inceta sa existe?
Florin Artene: Un timp Top T chiar a incetat sa existe. Doi ani nu s-a tinut. In 90 si 91, parca. Dar cel mai greu a fost atunci cand am vazut ca publicul a inceput sa sa fie din ce in ce mai putin numeros. O suta de spectatori pe seara cu cinci trupe in recital, din care doua din afara, e semn ca lucrurile nu mai functioneaza cum ar trebui. De vreo sase-sapte ani ma tot intreb ce rost mai are. Si totusi…

Romania Rock: Care crezi ca sunt diferentele importante intre ascultatorul tanar de rock de azi si cel din anii ’80-’90, avand in vedere schimbarile aduse de tehnologia zilelor noastre.
Florin Artene: In primul rand cred ca lipseste entuziasmul, sau cel putin s-a diminuat foarte tare. Accesul facil si nelimitat la discografiile tuturor trupelor la care ai visat vreodata, plus cantitatea impresionanta de informatie, seria neintrerupta de concerte… sunt doar cateva dintre motivele care au facut sa dispara bucuria cautarii, pasiunea, emotia… Zic si eu.

Romania Rock: Ce artisti ti-au placut cel mai mult de-alungul timpului?
Florin Artene: Ehe! Am fost si am ramas de moda veche. Depasit, cum ar zice unii. Ascult cu aceeasi bucurie si placere, Pink Floyd, Zeppelin, Purple, Phoenix (ala adevarat), Sfinx, dar si Dream Theater sau Bonamassa. Si ar mai fi.

Romania Rock: Care este parerea ta despre trupele Tribute? Crezi ca existenta lor are legatura cu ceea ce se intampla azi in muzica la nivel mondial? A fost vreodata in discutie aducerea vreunei trupe Tribute la Top T?
Florin Artene: De ce nu? Uneori trupele tribute suna mult mai bine decat originalul, mai ales ca marea majoritate a monstrilor sacri de altadata sunt trecuti bine de varsta pensionarii si de multe ori concertele lor sunt niste incercari nereusite de a suna ca pe vremuri. In contextul asta eu m-am gandit la o editie a Top T doar cu trupe tribute, dar se pare ca nu am convins. 🙂

Romania Rock: Care ar fi sfaturile tale pentru o trupa rock tanara, aflata la inceput de drum?
Florin Artene: Sa se gandeasca de doua ori, ba chiar de trei ori, inainte de a porni la un astfel de demers. Drumul este al naibii de greu si de complicat, dezamagirile nu vor intarzia sa se faca simtite, iar satisfactiile sunt extrem de putine. Daca sunt dispusi sa accepte toate astea, le doresc sa aiba multa bafta si mult succes!

Romania Rock: Ce reprezinta pentru tine muzica rock, Florin? Si apropo … asculti si alte genuri de muzica?
Florin Artene: La inceput rockul a fost un vis frumos, o aspiratie, un ideal. A devenit apoi un fel de a fi, un mod de viata, o filosofie. Acum este refugiul in fata asaltului necontenit al uratului care a devenit din ce in ce mai agresiv, mai incisiv, mai intruziv. Ma mai ajuta si Bluesul. Si niste Jazz uneori, dar nu prea mult. 🙂

21.12.2019

Leave a Reply

Your email address will not be published.