Origine Bucuresti
Gen muzical Beat, Pop-Rock, Rock progresiv
Ani de activitate 1966 – 1979, 1998 – 2014
Pe fondul in care o serie de formatii de chitare electrice faceau deja furori in Bucuresti (de ex. Sincron, Sideral, Cometele, Entuziastii sau Olympic 64), in 1966 isi face aparitia o noua formatie interesanta prin repertoriul abordat, care concertau de obicei la Clubul 303. Infiintata de basistul Filip Merca, student la Politehnica, trupa are in scurt timp cateva schimbari de componenta, pana ajunge la cea consacrata, care va face din Mondial una dintre cele mai prolifice formatii din rock-ul romanesc. Aceasta a fost: Gabriel Dragan, Radu Stoica (solisti vocali), Gabriel Litvin (chitara solo), Dragos Vasiliu (chitara ritmica), Filip Merca (bas), Romeo Vanica (pian), Florin Dumitru (tobe), ulterior venind de la Sideral si Mircea Dragan (clape). Este probabil singura formatie din acea perioada cu doi solisti vocali: Gabriel Dragan, pentru repertoriul din zona lirica (de ex. Atat de frageda, Romanta fara ecou, Departe sunt de tine), in timp ce Radu Stoica aborda zona rock’n’roll (de ex. Primavara, De va veni la tine vantul). Cu “un stil liric, spre Bee Gees sau Moody Blues” (asa cum spunea Romeo Vanica intr-un interviu acordat lui Doru Ionescu), trupa pune accent pe compozitii proprii, in special pe versuri ale unor scriitori romani celebri. In acest context, aflandu-ne spre sfarsitul erei beat (atunci cand incepeau sa-si faca loc noile curente la moda – rock-ul psihedelic si folk-rock), trupa abordand un stil mai degraba pop si nepunand probleme din punct de vedere al mesajului transmis, difuzirile la radio si televiziune au venit in mod firesc. Toate acestea au facut ca Mondial sa devina la sfarsitul anilor ’60 si inceputul anilor ‘70 una dintre cele mai populare formatii. Aparitiile dicografice intaresc aceasta idee, marile hituri ale trupei ajungand si pe aceasta cale in casele oamenilor.
Dupa o prima perioada stabila, care aduce un success incontestabil, urmeaza o perioada mai inconstanta, atat din punct de vedere al componentei cat si a genului muzical abordat. Astfel trec prin trupa muzicieni importanti, care au avut un cuvant greu de spus in muzica rock autohtona, cum ar fi: Misu Cernea, Vlad Gabrielescu, Sorin Tudoran, Nicolae Enache, Iuliu Merca, Puiu Hateganu sau Doru Tufis. Dupa o perioada de rock progresiv, schimbare survenita in contextul noilor veniti, trupa se destrama in 1979, odata cu emigrarea celui care o infiintase: Filip Merca. Daca mai spunem ca o parte din fostii membri Mondial infiinteaza formatii precum FFN, Romanticii sau Semnal M iar cealalta parte isi continua cariera in formatii cum sunt Rosu si Negru sau Sfinx, se releva astfel dimensiunea “scolii de muzica” pe care a reprezentat-o Mondial.
La 3 ani dupa disparitia prematura a celui care a fost Gabriel Dragan, formatia se reuneste totusi in componenta: Claudiu Mirica (voce), Radu Ghencea (voce), Romeo Vanica (clape), Misu Cernea (tobe), Dragos Vasiliu (chitara), Mircea Dragan (orga), Vlad Gabrielescu (chitara), Doru Tufis (chitara, voce). Aparitiile sunt ocazionale, la emisiuni televizate sau diverse festivaluri, din 2001 doar cu Radu Ghencea la voce. Dupa 2014, anul in care Romeo Vanica a trecut in nefiinta, trupa nu a mai evoluat pe o scena, viitorul fiind incert momentan (2018).
Discografie
1969 Romanta fara Ecou/Primavara/De va veni la tine vintul/Atit de frageda, EP
1971 Mondial, LP
1973 If I Were a Rich Man/The Impossible Dream/Buona Sera/What for, EP
1974 Gica Petrescu și Formatia Mondial, EP
1975 Formatii de muzica pop I – piesa “Partida-dam-dam”
1993 Remember Mondial (compilatie), LP
Membri
Fosti membri (selectie)
Solisti vocali:
Mihai Constantinescu
Gabriel Dragan
Radu Stoica
Claudiu Mirica
Radu Ghencea
Chitaristi:
Dan Panaitescu
Dragos Vasiliu
Gabriel Litvin
Vlad Gabrielescu
Sorin Tudoran
Iuliu Merca
Doru Tufis
Basisti:
Filip Merca
Tobosari:
Florin Dumitru
Mihai (Misu) Cernea
Puiu Hateganu
Pianisti/clapari:
Horia Badau
Romeo Vanica
Mircea Dragan
Nicolae Enache
Idu Barbu
Leave a Reply