Top 100 Romania Rock - Realizare si contributie

Home Noutati Top 100 Romania Rock - Realizare si contributie

Top 100 Romania Rock

Editia I – 1 mai 2019

   Imaginea si evolutia rock-ului romanesc, in ansamblul lui, au prilejuit mult timp motiv de dispute si controverse, atat in privinta suprematiei trupelor sau a albumelor acestora cat si a inevitabilei comparatii cu rock-ul mondial. Asa cum mentionam la demararea proiectului Romania Rock, nu putine sunt vocile care sustin ca Romania nu reprezinta un punct pe care sa il poti marca atunci cand vine vorba despre rock… si cu siguranta ca au argumentele lor. Insa spiritul rock’n’roll a patruns si a supravietuit si la noi, chiar daca in conditii foarte vitrege uneori. La fel de cert este faptul ca, in Romania ca si in Occident, fiecare epoca a fost reprezentata de anumite trupe, care au marcat generatii la rand, reprezentand de multe ori acea supapa, identificata cu libertatea, de care tinerii aveau atat de multa nevoie. De altfel, trupele autohtone au avut intotdeauna fanii lor si locul lor bine delimitat in constiinta publicului rock din Romania, incepand cu festivalurile Club A din 1969 si 1971 (la care Sala Palatului si Casa Studentilor “Preoteasa” s-au umplut pana la refuz) si pana azi.

   In acest context, in dorinta de a reliefa si a sintetiza realizarile relevante ale rock-ului romanesc, Romania Rock si-a propus sa realizeze un top al celor mai importante aparitii discografice, de la inceputuri si pana azi. Demersul nostru vine in contextul in care in anul 2018 s-au implinit 50 de ani de la aparitia unui EP care a marcat directia muzicala in Romania si care poate fi identificat cu actul de nastere al rockului de sorginte romaneasca. Este vorba de discul formatiei Phoenix care continea, pe langa doua reproduceri (hituri internationale de succes ale vremii) si doua compozitii proprii, care aveau sa reprezinte succese rasunatoare si, poate mai important, aveau sa treaca testul timpului: Vremuri si Canarul. Acela a fost momentul in care singura casa de discuri autohtona a momentului (Electrecord) si-a schimbat viziunea, acordand credit si compozitiilor artistilor romani. Au urmat astfel in scurt timp o serie de alte aparitii discografice cu compozitii originale (de exemplu Olympic ’64, Rosu si Negru sau Mondial), care la randul lor au incurajat compozitiile proprii in rock-ul romanesc.

   Topul celor mai importante 100 de albume rock romanesti din toate timpurile a rezultat in urma exprimarii optiunilor personale a 64 de jurnalisti, scriitori, publicisti, reporteri, realizatori de emisiuni radio si TV, oameni de media in general, specialisti in domeniul muzical si organizatori de concerte. Grupul tinta a fost atent selectat de catre echipa Romania Rock, analizandu-se activitatea acestora in domeniul muzical si implicarea in proiecte relevante in domeniul vizat. Consideram ca numele care compun lista celor 64 de persoane reprezinta o parte importanta a celor care promoveaza muzica de calitate in Romania, prin carti, cronici, recenzii, seriale si emisiuni radio si TV, multi dintre ei fiind de-alungul timpului membri in jurii de specialitate, promotori si organizatori de evenimente rock, colectionari de discuri si participanti la conferinte si intalniri de profil. Mentionam faptul ca niciun membru al echipei Romania Rock NU a participat la acest demers, asigurandu-se astfel echidistanta si obiectivitatea in privinta topului rezultat.

   Fiecare dintre participantii la acest demers privind constituirea topului 100 albume rock romanesti a intocmit si trimis la redactie un clasament personal compus din 20 de albume din intreaga arie a rock-ului (de la pop rock sau folk rock pana la doom metal sau black metal). Inca o mentiune importanta: Romania Rock a garantat confidentialitatea clasamentului personal fiecarui participant, pentru a intari ideea de obiectivitate. Divulgarea clasamentului personal va ramane strict la latitudinea acestora. Din punct de vedere tehnic, specificam punctajele acordate albumelor care au compus fiecare clasament personal au fost:

Locul 1 – 25 puncte

Locul 2 – 23 puncte

Locul 3 – 21 puncte

Locul 4 – 19 puncte

Locul 5 – 17 puncte

Locul 6 – 15 puncte

Locul 7 – 14 puncte

Locul 8 – 13 puncte

Locul 9 – 12 puncte

Locul 10 – 11 puncte

Locul 11 – 10 puncte

Locul 12 – 9 puncte

Locul 13 – 8 puncte

Locul 14 – 7 puncte

Locul 15 – 6 puncte

Locul 16 – 5 puncte

Locul 17 – 4 puncte

Locul 18 – 3 puncte

Locul 19 – 2 puncte

Locul 20 – 1 punct

   In urma cumularii punctelor obtinute de fiecare album in parte, a rezultat un top 100 albume rock romanesti din toate timpurile, publicat de Romania Rock azi, 1 mai 2019. In caz de egalitate de puncte a primat albumul care s-a regasit in mai multe topuri personale, care a fost selectat in top 20 de mai multi subiecti. Daca s-a intamplat ca situatia de egalitate sa continue, urmatorul criteriu de departajare a fost plasarea albumului pe un loc mai bun in clasamentele personale.

   In cele ce urmeaza vom prezenta cele 64 de nume care au trimis clasamentul personal, Romania Rock dorind sa multumeasca acestora pentru receptivitate, amabilitate si implicare, in multe cazuri corespondenta purtata intarindu-ne convingerea ca demersul nostru este binevenit, oportun si chiar necesar:

 

 

Petre Magdin

   Despre Petre Magdin trebuie spus mai intai ca este membru fondator al formatiei Modern Group, care a activat la sfarsitul anilor ’60 si inceputul anilor ’70, ulterior angajat al Televiziunii Romane, unde si-a pus amprenta ca aranjor muzical, compozitor, muzician, orchestrator, producator muzical si realizator de emisiuni de televiziune. Printre artistii cu care a colaborat ca si compozitor sau orchestrator si aranjor musical se pot enumera Dida Dragan, Mihai Constantinescu, Mihaela Runceanu, Mirela Voiculescu sau Mihaela Oancea.  Un nume de referinta pentru promovarea rock-ului romanesc, a ramas in constiinta publicului in special ca realizator de emisiuni, exemplul cel mai graitor fiind Intalnirea de la miezul noptii, care s-a difuzat la televiziunea publica dupa 1990, timp de 10 ani. Datorita lui Petre Magdin o serie intreaga de trupe rock au cunoscut consacrarea in urma aparitiilor la televiziune, acesta fiind pana azi un sustinator neconditionat al rockului autohton.

Florin Silviu Ursulescu

   Prezentam pe scurt  in cele ce urmeaza un nume pentru care greu se poate sintetiza in cateva randuri esenta privind pasiunea care cu siguranta i-a marcat intreaga existenta: rock-ul. Colectionar de discuri inca din anii ’60 si avid cercetator muzical, fiind abonat de jumatate de secol la reviste si publicatii de specialitate, este cooptat in proiecte radio si jurnalistice, ajungand astfel o voce de referinta in domeniu. Organizator de concerte si festivaluri rock si folk inca de pe vremea celor organizate la celebrul Club 303, FSU este omniprezent in juriile de specialitate ale festivalurilor rock din tara, din anii ’70 si pana azi. Este membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si publica cu regularitate in revista “Actualitatea muzicala”. Daca mai adaugam si activitatea de la revista Saptamana din anii ’80, extrem de apreciata de public in special prin celebra pagina “Top”, conturam in esenta tabloul unui profesionist remarcabil in domeniul muzical, in special rock.

Octavian Ursulescu

   Cunoscut mai mult publicului larg ca prezentator al Festivalului de muzica usoara de la Mamaia, Octavian Ursulescu este in esenta unul dintre cei mai prolifici jurnalisti, comentatori si critici muzicali, fiind de altfel membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. Extrem de pasionat de muzica pop si rock in anii ’60 si ’70, se informeaza din revistele de specialitate si se angajeaza mai intai la Scanteia Tineretului, la scurt timp fiind cooptat si in emisiuni radiofonice. Scrie despre Cerbul de Aur inca de la prima editie si debuteaza la radio in ultimele emisiuni “Metronom” ale regretatului Cornel Chiriac. De asemenea, este mult timp corespondent oficial al unor reviste de specialitate din Occident. Realizeaza interviuri, comenteaza si scrie cronici de albume, figurand inclusiv pe unele coperti de albume in anii ’70 si ’80 (de exemplu pe coperta albumului “Mugur de fluier” – Phoenix).

Andrei Partos

   Un alt nume important pentru scena muzicala din Romania, Andrei Partos isi inceteaza in 1985 activitatea sa de psiholog clinician, dedicandu-se exclusiv activitatii jurnalistice si de comentator muzical. De-a lungul indelungatei activitati, a prezentat o serie de spectacole pop-rock, concerte ale unor nume importante ale scenei internationale sau autohtone, realizand si interviuri cu artisti precum Joe Cocker, Rod Stewart, Joan Baez, Paul Rodgers, Smokie, Dan McCaffertty (Nazareth), Leo Lyons (Ten Years After), Chris Norman, Glenn Hughes, Beth Hart si multi altii. De asemenea a facut parte din multe jurii de specialitate in concursuri de muzica pop-rock, legandu-si numele de o serie de publicatii, din care mentionam revista Vox Pop-Rock. Insa, dintre toate, este cunoscut publicului meloman in special datorita activitatii din radio. A efectuat transmisii in direct pentru mai multe posturi de radio, in special pentru cele ale Radiodifuziunii Romane si a realizat de-alungul timpului mai multe emisunile radiofonice, dintre care amintim “Vineri noaptea in direct”, “Weekend Caleidoscop” si “Vox Pop Rock”. Toate acestea sunt doar o parte din realizarile jurnalistice ale lui Andrei Partos, care in prezent poate fi urmarit la Radio Romania Actualitati in fiecare vineri noaptea cu emisiunea “Psihologul muzical” iar din aprilie 2018 realizeaza vlogul Foc de P.A.E. cu participarea selecta a unor oameni valorosi.

Nelu Stratone

   Chiar daca activeaza in diverse trupe de rock de liceu sau studentesti, Stratonelu, asa cum i se mai spune, isi leaga ireversibil intreaga existenta de muzica rock mai ales in calitate de documentarist, redactor, publicist, scriitor si om de radio. Dupa ce in anii ’70 si ’80 era foarte cautat ca DJ si responsabil cu muzica la chefuri, fiind un cunoscut colectionar de discuri, imediat dupa 1989, in paralel cu activitatea profesionala (Nelu Stratone absolvind Facultatea de Calcul Economic si Cibernetica din ASE Bucuresti), acesta s-a dedicat activitatilor de redactor muzical. Astfel, Nelu Stratone a realizat si prezentat emisiuni la Radio Nova 22, Radio Tinerama, Radio Romania Tineret (ulterior Radio 3Net Florian Pittis) sau Radio Bucuresti. Se remarca in special ca documentarist in domeniul muzicii, punandu-si amprenta printre altele pe emisiuni precum “Pittis Show” sau “Nicio zi fara The Beatles” (cu peste 1800 de episoade). De asemenea, a publicat articole in reviste precum “Puls Rock”, “Tinerama”, “Bucuresti”, “Ziua”, “Prin rock”, “Vox Pop Rock”, “Almanahul Heavy Metal”, “Art&Roll”, “Sunete” sau “Arta sunetelor”. De curand au fost publicate cartile “Rock sub secera si ciocan” si “Rock in timpuri noi”, primele 2 parti din trilogia dedicata istoriei rock-ului romanesc, una din lucrarile de referinta marca Nelu Stratone. La toate acestea mai adaugam si activitatea in juriile de specialitate din cadrul festivalurilor rock importante din tara si evenimentele prin care a promovat constant de-a lungul timpului o serie de trupe rock autohtone.

Doru Ionescu

   Absolvent al Scolii de Muzica din Focsani si pasionat de rock de cand il asculta pe Cornel Chiriac la Europa Libera,  Doru Ionescu activeaza ca si chitarist in cateva trupe, pana la inceputul anilor ’90 cand fondeaza revista “Rocker” (nume dat in memoria lui Mickey Gitlan, zis Rockerul, victima a revolutiei din decembrie ’89). Ulterior ajunge la radio si apoi la televiziune, unde realizeaza emisiuni dedicate rock-ului autohton, actualmente facand parte din Departamentul Muzica-Divertisment din cadrul TVR Cultural. Realizand multi ani emisiunea “Remix Underground”, scoate la lumina inregistrari vechi cu renumitele trupe rock romanesti, completate de o serie intreaga de interviuri cu artisti rock, multi dintre ei stabiliti in Occident. De asemenea realizeaza si prezinta emisiunea “Timpul chitarelor” tot la TVR, in care invita trupe si artisti rock pentru interviuri si interpretari live. Numit de Florian Motu Pittis “acest Neculce al rock-ului romanesc”, pe langa numeroase articole aparute in publicatii de specialitate, Doru “Rocker” Ionescu a scris (pana in 2018 inclusiv) 10 carti, toate despre rock-ul romanesc, de la inceputurile lui si pana azi. Nu trebuie uitata nici prezenta in jurii de specalitatea la majoritatea festivalurilor rock din tara, incepand din anii ’90 si pana azi, dar si in cadrul evenimentelor de profil organizate in Club A sau in alte locatii.

Lenti Chiriac

   De mai bine de 30 de ani in slujba rock-ului, Lenti Chiriac este probabil cel mai constant realizator de emisiuni radio si unul dintre cei mai importanti promoteri rock din tara. Inainte de 1989 face parte din echipa “Clubului de la ora 7”, condus de regretatul Aurel Gherghel, unde organizeaza evenimente si unde are ocazia de a lua contact cu lumea rock-ului de la noi. In timp se dedica activitatii din radio, realizand, in special la posturile Radiodifuziunii Romane, emisiuni care vor deveni emblematice pentru ascultatorii de rock din Romania. Astfel, “Studio Rock”, emisiune dedicata noutatilor discografice dar si interviurilor (luate de exemplu artistilor precum Metallica, Judas Priest, Sepultura, Iron Maiden, Whitesnake etc), implineste anul viitor 30 de ani. Pe langa aceasta, in prezent, Lenti mai prezinta emisiunile Muzica si radio la Radio Romania Actualitati si Istoria Rockului la Radio Bucuresti FM. Dupa 1989, Lenti Chiriac a putut fi urmarit si la televiziune in carul unor emisiuni pe teme rock dar a coordonat si activitatea unor reviste sau a colaborat la diverse publicatii, printre care Heavy Metal Magazine.

Radu Paraschivescu

   Absolvent al Colegiului National Sf. Sava Bucuresti si al Facultatii de Filologie din cadrul Universitatii Bucuresti, scriitorul Radu Paraschivescu se bucura de un remarcabil succes, publicand o serie de carti, de la “Efemeriada” si “Balul fantomelor” (2000), ultima aparuta fiind “In lume nu-s mai multe Romanii” (2019). De asemenea, este traducator, publicist si colaborator la diverse posturi de radio si televiziune. Este pasionat de muzica de calitate, inclusiv de rock, exprimandu-se pe acest subiect de cate ori are ocazia. De curand a inceput colaborarea cu Rock FM, prezentand rubrica “Vorba vine” in cadrul emisiunii “Morning Glory”. De mentionat in acest context, este si aparitia cartii “De la Waters la Similea”, in care Radu Paraschivescu (editor) solicita unui numar de paisprezece semnatari sa aleaga o bucata muzicala preferata care a produs ceva in vietile lor: o bucurie, o revolta, o dezamagire etc. Rezultatul a fost un cocktail confesiv care pleca din balet si rock, balada si muzica progresiva, jazz si slagar saptezecist romanesc.

Catalin Stefanescu

   Cunoscut in special pentru realizarea emisiunii Garantat 100% difuzata pe TVR 1, care in 2019 implineste 20 de ani, Catalin Stefanescu a urmat studiile gimnaziale si liceale la Govora (unde a cantat intr-o trupa rock) si a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. Ulterior a publicat articole in Contemporanul, Steaua, Cotidianul, Canava Odeon si Directia 9 si a condus compartimentul de difuzare si imagine la TVR Cluj, unde a fost si secretar general de redactie. Pasiunea sa pentru muzica de calitate si in special pentru rock, a facut ca in cadrul emisiunii “Garantat 100%” sa difuzeze si promoveze o serie de trupe rock romanesti, multe dintre acestea din zona underground. De mentionat este si faptul ca printre invitati in cadrul emisiunii amintite s-au numarat inclusiv artisti rock precum Steve Vai, Steven Wilson, Joe Cocker, John Anderson, Hanno Hoeffer, Nicu Alifantis, Florian Pittis si multi altii.

Cristian Geambasu

   Intrand in presa sportiva inca din 1990, Cristian Geambasu nu a parasit acest drum pana azi, activand la publicatii de top precum Gazeta Sporturilor, Sportul Romanesc sau Prosport. De asemenea colaboreaza cu cateva televiziuni, aparand in emisiuni de profil ca analist sportiv. Publica de asemenea articole sportive pe blogul sau pe www.gsp.ro. Un aspect mai putin cunoscut publicului larg despre Cristian Geambasu este pasiunea acestuia pentru muzica rock, pasiune care dureaza din liceu, pe cand tatal unei colege ii furniza discuri cu Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep Purple, Black Sabbath, s.a. Concertele rock la care participa cu regularitate, au fost urmate de multe ori de articole savuroase si bine documentate publicate pe blogul sau, din care amintim: “Dependenti de spiritul pink Floyd”, “Porcupine Tree, Floyd-ul zilelor noastre”,  “Live at Pompeii, timpul suspendat al lui David Gilmour”, “Roger Waters, fluidul Pink Floyd”, “47 de ani cu Chris Squire” si multe altele.

Anda Pittis

   Despre Anda Pittis se poate spune in primul rand ca a trait in spiritul muzicii de calitate, a curentului hippie si sub influenta unor cercuri selecte de melomani. Sotia actorului si a marelui om de radio, regretatul Florian “Motu” Pittis, Anda Pittis a transmis clasamentul personal la cerinta si rugamintea redactiei Romania Rock, precizand ca raspunde acestui demers “ca simpla iubitoare de muzica”. Multumim si ne inclinam.

Costin Grigoras

   Dupa absolvirea Institutului Politehnic din Bucureşti, Facultatea de Electronica, promotia 1980 (angajat succesiv la Direcţia de Telecomunicatii, Bistrita, ICSITE-Institutul de Cercetare Stiintifica şi Inginerie Tehnologica pentru Electronica si LCP-Laboratorul de Cercetari Poligrafice, ambele din Bucuresti), debuteaza cu poezii in revista ”Luceafarul” (grupaj din 25 iulie 1981 comentat de Geo Dumitrescu la rubrica „Va propunem un nou poet”), demers urmat de numeroase alte colaborari la reviste literare (‘Familia’, ‘Ramuri’. ‘Flacara’, ‘Luceafarul’, ‘Supliment literar artistic’, ‘Poesis’, etc.) si plachetele de versuri „Grefa de memorie” (1990), „Refugiu pentru pietoni” (2000), „Recviem pentru mintea de pe urma” (2001), „Poeme Rock” (2014) traduceri si Orbirea lui Ianus (2019). S-a remarcat in domeniul jurnalismului si criticii muzicale ca redactor la revistele de profil ‘’Musical Report‘’ (redactor sef intre anii 2001-2002), unde alaturi de articole despre nume legendare de interpreti si formatii din lumea sunetelor, publica sarcasticele editoriale „Ars brevis, Vita bovis”, „Fan-atismul Fun-damentalist”, „Drumul emirului prin nopti de decembrie”, „Millenium da capo, Millenium al fine”, „Viitorul anterior”, „Manipularea ca arta” sau „Tranzitia de la muzica la muzichie” (articolul despre Peter Hammill a fost apreciat in ”Observator cultural” de criticul literar Paul Cernat ca „unul din cele mai bune eseuri despre un artist rock scrise in presa romaneasca”, nr.152, 21-27 ian. 2003) si ‘’Art & Roll’’ (pe langa numele revistei isi trece in palmares rubricile „Olimpul Titanilor”, „Eroarea ucigasa a libertatii totale” sau „Kraut-prog-rock-ul, intre inovatie si adaptare”). Costin Grigoras are ca lucrare de referinta Trilogia enciclopedica a muzicii universale: ”Fata vazuta si nevazuta a muzicii”, configurata din trei volume: “Stardom-ul” contorizat la 1054 pagini, “Underground-ul“ prima parte cu un număr de 1044 de pagini si “Underground-ul“ partea a doua cu alte 1030 de pagini. In total, in intreaga lucrare (cu adevarat impresionanta pentru Romania dar nu numai), se regasesc prezentari, analize critice si puncte de vedere pentru aproape 10000 de nume, in toate cele trei volume). De mentionat sunt si cartile “Poeme Rock”, care includ traduceri ale versurilor unor piese muzicale reprezentative din muzica contemporana (Bob Dylan, Pink Floyd, Queen, Jimi Hendrix, Deep Purple, Led Zeppelin, The Doors, King Crimson, Yes, Chuck Berry, David Bowie, Nightwish, Beth Hart, Procol Harum, Peter Hammill, etc.) si o retrospectiva a muzicii din Romania, numita “Muzica prin gaura cheii”.

Ioan Big

   Pasionat de muzica rock, Ioan Big organizeaza in studentie, prin anii ’80, “Rock Club”, care devine un pol important de atractie pentru tinerii brasoveni. Este in continuare atras de domeniul editorial dar si de televiziune si vine la mijlocul anilor ‘90 la Bucuresti, ocupand postul de producator general in cadrul Departamentului Muzical la Antena 1. Ulterior continua sa ramana aproape de fenomenul rock, scriind articole la diverse publicatii (de ex. Dilema Veche), devenind in timp un critic important in domeniu muzical. De asemenea, publica o serie de carti, dintre care amintim: “Blue, black and white – Povestea Rolling Stones”, “Culorile sunetelor. Muzica si artele vizuale” (carte scrisa impreuna cu Radu Lupascu) si ”Mitologii subiective: Eric Clapton”.

Miodrag “Mimo” Obradov

   Critic muzical, publicist, istoriograf de muzica pop/rock, realizator de emisiuni muzicale radio/TV, corespondent de presa, traducator din/in limbile romana, sarba, engleza, sunt laturile principale ale activitatii profesionale ale timisoreanului Mimo Obradov. Dintre realizarile cultural-muzicale sunt de mentionat: intre 1980-1984 a pregatit si prezentat programele muzicale (punk, new wave) ale clubului timisorean PM 6, perioada in care s-a ocupat si de organizarea festivalului Tim Rock. Ca profesionist al radioului si televiziunii s-a impus cu o serie de de proiecte in calitate de redactor si realizator al emisiunilor: “Orizonturi sarbesti” (emisiune de tip magazine cultural, in limba sarba), “Musica Viva”, “Ritm show”, “Coarda sensibila”, “Cap de afis”, “In spatele usilor inchise” (emisiune de rock alternative la televiziunea Europa Nova), etc. De asemenea, a realizat interviuri cu Ian Anderson, Goran Bregovic, Jean Luc Ponty, Mariza, Al Di Meola, Anathema, Ali Campbell (UB40), Chick Corea si multi altii. Scrie cartile “Istorii si story rock” (vol. I-IV), “Duh radija / Spiritul radioului”, “Peste rock si dupa roll”, “Vinyl Cover Art”, “Vuneno vreme banatskog rokenrola / Cand rock-ul a fost tanar in Banat”. De amintit este si activitatea publicistica a lui Mimo Obradov: Colaborarea in mod constant cu publicatii precum: “Orizont”, “Paradox”, “Vox Pop Rock”, “”Renasterea Banateana”, “Timisoara” s.a.

Radu Ioan Lupascu

   Radu Ioan Lupascu este producator muzical (Semnal M, Ragevolutia rock, Romanian Tribute to Jimi Hendrix, etc), director executiv si de vanzari al unor case de discuri, organizator de evenimente, redactor de specialitate, coordinator, redactor sef, prezentator de emisiuni, promoter artisti, creator al celebrului grup de la “Blues Cafe” precum si un cunoscut colectionar de compact discuri audio, video si de autografe. De asemenea, este membru fondator a doua reviste muzicale cu personalitate: “Musical Report” (1999) si “Art & Roll” (2000), unde a publicat primele sale cronici despre rock, prog, blues si jazz. A semnat alte articole si interviuri in publicatii ca “Sapte seri”,”Backstage”, “Sunete”, “Academia Catavencu” si “Gazeta cartilor”. A fost consultant muzical al dictionarului “Eleganta muzicii” ce cuprinde o istorie a copertilor de disc romanesti. A fost membru fondator si organizator al primului “Festival al Muzicantilor de Strada” (2005) si al “Dracula Bass Festival” (2011, 2012). A publicat volumele “Pe urmele lui Hendrix”, “Interviuri rock” (3 volume) si “Arta sunetelor”. Participa si la “Culorile sunetelor. Muzica si artele vizuale” (carte scrisa impreuna cu alti scriitori). In anul centenarului, cu ocazia implinirii a zece ani de revista virtuala, construieste impreuna cu Ioan Big si Gabriel Petric dubla antologie “Zece dintr-o suta (vol. 1) – Cartea sunetelor (vol. 2)”.

Emil Raducanu

   Prima legatura cu muzica pentru Emil Raducanu a fost prin anii ’61, ’62, insa revelatia se produce in 1964 cand aude la radio piesa “Hold your hand” a ?Beatles-ilor. Astfel radioul a jucat foarte timpuriu un rol important in formarea si definirea ca specialist a lui Emil Raducanu, pe langa vizitele la Filarmonica, unde acesta a avut parte de profesori de muzica buni, care pledau pentru pastrarea legaturii cu muzica clasica, care reprezinta baza culturii muzicale. Cocheteaza cu Radio Iasi inca din 1984, cand va face cateva rubricute muzicale in emisiunea viitorului coleg Mircea Verusi. Conjunctura socio-politica de atunci nu ii va permite sa lucreze in radio pana in 1990, cand incepe colaborarea cu Radio Iasi, iar din octombrie 1993 este angajat cu acte in regula. Isi pune amprenta asupra grilei de programe a radioului, incepand cu emisiunea “Galaxia Rock” si pana la emisiunile de azi. Scrie cartea “Varstele rockului”, in care a incercat sa puna cate ceva din ce a acumulat despre inceputurile muzicii rock si despre radacinile ce au condus la aparitia acestei muzici. Aceasta carte reprezinta o sursa foarte credibila de inspiratie si de informare pentru emisiunile multor realizatori de radio din tara. Publica articole pe teme rock si este de multe ori membru in juriile de specialitate ale unor festivaluri rock sau folk. Dictonul lui Emil Raducanu este: “Daca va pastrati tineri sufleteste, indifferent de varsta, orice muzica buna va fi muzica tineretii voastre.”

Alex Revenco

   Alex Revenco este unul dintre cei mai prolifici jurnalisti rock, fiind imediat dupa 1989 timp de 11 ani realizator de emisiuni rock la Radio Contact. Ulterior este numit sef al departamentului Muzica-Tineret la Evenimentul Zilei, post pe care il ocupa pana in 2010. Din 2006 a fost senior editor la Jurnalul National iar in prezent scrie pentru site-ul www.mariustuca.ro. In tot acest timp publica diverse articole pe teme muzicale, recenzii de albume si concerte, promovand inclusiv trupe si artisti rock.

Stefan Naftanaila

   Absolvent al Liceului de Muzica George Enescu si ulterior al Conservatorului de Muzica din Bucuresti, Stefan Naftanaila este cunoscut mai ales datorita activitatii sale din cadrul Radiodifuziunii Romane. Realizator de programe muzicale si de divertisment, acesta a abordat in dese randuri subiecte din zona jazz si rock, reprezentand o voce importanta a postului public pe acest segment. De asemenea, participa in dese randuri la intalniri si conferinte pe teme muzicale.

Felix Crainicu

  Despre activitatea profesionala a lui Felix Crainicu nu este usor sa vorbesti, fiind o fire polivalenta si in acelasi timp punand multa pasiune in ceea ce face. Absolvent de Inginierie economica in cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, studiaza apoi regie de teatru in cadrul UNATC Bucuresti, regizand apoi o serie de piese. Pasiunea pentru dans il face sa deschida in 2011 scoala de dansuri “Oportunidad”, dar scrie si carti despre dansuri si despre … dacii liberi. Pasinuea pentru muzica si pentru radio se concretizeaza in colaborarea cu Radiodifuziunea Romana, unde realizeaza emisiuni muzicale inca din anul 2009. Astfel, in emisiuni precum “Serviciul de noapte” sau “Muzica si radio”, Felix Crainicu a invitat, nu de putine ori, inclusiv muzicieni din zona rock-ului si a folk-ului autohton. Promoveaza si sprijina prin actiunile sale artistii rock din Romania.

Cristian Marica

  Absolvent al Scolii Militare de Muzica si ulterior al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, Cristian Marica a lucrat in cadrul Ministerului Apararii Nationale pana in anul 1994 cand devine jurnalist al Societatii Romane de Radiodifuziune. Este o voce importanta in cadrul Radio Romania Cultural, in prezent realizand emisiunile “Discuri de 5 stele” si “Oaza de muzica”. Nu de putine ori, invitati in emisiunile sale sunt si artisti rock consacrati sau care se afla la inceput de drum. Are un aport substantial in cadrul postului privind promovarea muzicii de calitate.

Claudiu Cirtina

   Despre Claudiu Cirtina se poate spune in primul rand ca este o voce inconfundabila, care in prezent poate fi auzita la Rock FM. Aventura radiofonica si-a inceput-o in 1996, cand a castigat o preselectie. Considera ca Rock FM este cota cea mai inalta pe care a escaladat-o pana in acest moment, totul datorita oamenilor care ii sunt aproape si a muzicii pe care si-o dorea in eter. De mentionat sunt si colaborarile in plan muzical, din care amintim aparitia sa pe albumul “Guitaromania part II” al chitaristului Eugen Mihaescu.

Gabriel Petric

  Absolvent al Facultatii de Filologie din Cluj-Napoca si doctor in filologie cu teza “Viziune si spirit tragic in literature romana a secolului XX” (2012) care a primit calificativul summa cum laude, Gabriel Petric are ca mare pasiune muzica. Astfel, a desfasurat o bogata activitatea de chitarist ca lider al grupului pop-rock Echinox (1980-1997), a scris studii de muzicologie, un manual de chitara, fiind si membru in colectivul de redactie al revistei “Sunete” din Brasov (din 2002). Din anul 2011 este redactor al revistei virtuale “Arta sunetelor”. De mentionat este si faptul ca in anul 1991 a participat cu o comunicare stiintifica la Congresul International de Muzicologie IASPM, consacrat muzicii pop (Berlin, Germania) iar in perioada 1991-1998 a fost corespondentul in Romania al revistei “Musikblatt” din Germania.

Romulus Arhire

   Pasionat de muzica rock si colectionar de discuri dar si de reviste de specialitate inca din anii ’70, Romulus Arhire este promotor al realizarilor autohtone de calitate prin intermediul firmei sale Soft Records. Dedicandu-se in totalitate activitatii acestei case de discuri, infiintata in anul 1999, si-a stabilit inca de la inceput ca tinta sustinerea trupelor de rock autohtone aflate la inceput de drum. Realizand insa ca preferintele publicului se indreaptau in mare parte catre alte genuri muzicale, de atunci casa de discuri a editat sau reeditat numeroase albume ale unor artisti consacrati sau la inceput de drum, ramanand consecventa obiectivului de promovare a valorilor si a creatiei muzicale romanesti originale. Pe albumele Soft Records muzica se compelteaza cu grafici inspirate, imaginate de artisti talentati, ce contureaza o inefabila identitate albumului ce se reveleaza cu bucurie si tentative de audiofil.

Victor Panfilov

   Numit de Alifantis “imblanzitorul de sunete”, Victor Panfilov este unul dintre cei mai apreciati ingineri de sunet din Romania. Fizician de profesie, a lucrat de-alungul timpului cu nume importante din muzica romaneasca si nu numai, fiind responsabil de productia muzicala din spatele unor albume ale unor artisti de renume din zona folk, rock sau blues. Daca am enumera artistii cu care a lucrat Victor Panfilov, ar fi o lista foarte lunga, incepand cu Alexandru Andries, Nicu Alifantis, am trece prin trupe rock de calibrul Byron pana la proiecte gen Mozart Rock. Uneori, acesta mai gazduieste in studioul sau de productie Real Sound and Vision si workshop-uri de productie muzicala. Participa inclusiv in diverse proiecte cinematografice, cel mai graitor exemplu fiind colaborarea cu regizorul Francis Ford Coppola. Elocvent este si raspunsul domnului Panfilov la solicitarea Romania Rock de a compune un top al albumelor rock romanesti all time: “Cu drag accept propunerea voastra “sa ma dau cu parerea”! Asta-i, intr-un fel, meseria mea”. Si chiar daca a fost extrem de ocupat si mult timp plecat din tara, ne-a trimis in timp util topul dumnealui.

Maria Balabas

  Absolventa a Universitatii de Muzica Bucuresti sectia Muzicologie, Maria Balabas isi leaga, din anul 2007, numele de Radio Romania Cultural, fiind reporter, redactor iar din anul 2012 realizator, producator si initiator de proiecte. Din 2007 prezinta emisiunea “Dimineata crossover”, dar realizeaza si seriile de emisiuni “Generatia sonora” (2012-2013), “Cum sa stii ca esti artist?” (2015-2016), “Aceasta nu este arta” (2015-2016) plus un feature radio: “Maria Tanase – Soundtrack urban pentru o diva” (2014). In anul 2017 publica la Editura “Casa de pariuri literare” cartea “Whole Lotta Love”. In domeniul “Sound art/Muzica”, Maria Balabas are in CV o serie de realizari privind albume, soundtrack, teatru, piese muzicale, instalatii sonore, prezente pe compilatii si prezente in festivaluri. Obtine premiul pentru jurnalism (Revista Actualitatea muzicala) in anul 2009 si premiul Semi Silent pentru inovatie in scena de field recording (piesa Biennale Trip) in anul 2017.

Dorian Ciubuc

   Dorian Ciubuc este si a fost unul dintre cei mai cunoscuti organizatori de evenimente, inclusiv inainte de 1989, cand a fost si sunetist al formatiei Rosu si Negru. De-alungul timpului, a adus in tara nume grele ale rock-ului mondial, dintre care amintim Metallica, Whitesnake, Deep Purple, Iron Maiden, Steve Vai, Phill Collins, Ozzy Ossbourne, Jethro Tull sau Scorpions. Este un om de afaceri de succes, fiind in continuare alaturi de artisti si promovand in diverse ocazii nume de referinta din zona rock, pop sau folk. Dorian Ciubuc este

Kirk Cristi

  Cand vorbim despre Kirk, vorbim despre radio, rock si trupe romanesti. Din anul 1990 a intrat in industria muzicala de la noi, a crescut cu muzica, o mananca pe paine si o imparte si cu altii. Pe scurt, astazi Kirk are propriul radio on-line, Radio Trib, e realizatorul ROMTOP, cel mai longeviv clasament de muzica romaneasca, realizatorul emisiunii “Paine si Kirk” de la Radio Seven (emisiune pe care a prezentat-o si la City FM), este Music Manager la Radioul on-line de Jazz si Blues, Loudcity.fm si realizatorul emisiunii Bluzz Division de la Loudcity.fm. Adauga anul acesta pe lista cu lucruri faine, DJ la “Momente de Ograda”.

Tiberiu Farcas

   Lucrand din anul 1993 in mass-media, atat in cea clujeana cat si corespondent in cea nationala, Tiberiu Farcas are o experienta de peste 20 de ani in acest domeniu. A fost corector, colaborator, reporter, redactor, sef de departament, editorialist si corespondent, dar a lucrat si in PR si comunicare intre 2009 si 2012. A trecut si prin televiziune, un an, la NCN Cluj dar si prin radio, co-realizand un matinal. Deseori a fost invitat la emisiuni de televiziune şi radio locale dar si nationale. Experienta de jurnalist si-a valorificat-o in volumul „Colosul cu picioare de hârtie. O istorie subiectiva si ilustrata a presei scrise clujene”, aparut in anul 2010. Au urmat apoi alte volume, una de sport, de fotbal mai precis, ca si co-autor, o carte dedicata unei rivalitati fotbalistice de aproape un secol: „Cluj contra Cluj. Istoria celui mai vechi derbi local din România. „U” Cluj-CFR 1907 Cluj”, iar alta a fost un studiu inedit despre presa interbelica clujeana in „Povesti despre Cluj” (2 volume). O alta pasiune este muzica de calitate, de la rock şi heavy metal la blues si jazz, dar nu numai. Organizator al Cluj Blues Fest www.clujbluesfest.ro, ajuns anul acesta la editia 5, in prezent este si editor al revistei www.clujulcultural.ro, unde publica articole despre evenimente muzicale, de la rock la opera.

Zoltan Varga

   Zoltan Varga este un remarcabil jurnalist muzical timisorean, care a publicat mai mult de 4500 de articole pe www.pressalert.ro, administrand in acelasi timp “Zoleevee” si “De ascultat”. Aduce asadar permanent informatii proaspete publicului timisorean in privinta evenimentelor din zona rock, jazz, blues, teatru, opera si nu numai, prezentand in articolele sale si lansari de carte, noutati discografice etc.

Liviu Zamora

   Pasiunea pentru muzica a lui Liviu Zamora l-a tinut in timp, intr-un fel sau altul, aproape de acest fenomen. Inca din studentie si din primii ani in care a profesat in functia de inginer, Liviu Zamora a fost organizatorul si amfitrionul multor evenimente muzicale, prezentator de albume muzicale din zona rock, de concerte sau de artisti. De asemenea este unul dintre cei mai prolifici DJ, acoperind o arie destul de larga de genuri muzicale, de la jazz si blues pana la muzica retro din anii ’80. Este angajat sau colaborator al unor posturi de radio, de exemplu Radio Uniplus sau Radio Romania Tineret. Declara de altfel ca mentorul sau este Florian Motu Pittis, cu care a colaborat in diverse situatii si care i-a influentat cariera, incurajundu-l in expoatarea vocatiei sale. In anii ’90 ajunge la Pro TV, unde participa la realizarea de emisiuni. Continua pana azi sa organizeze evenimente muzicale in cadrul carora prezinta trupe sau anumite LP-uri care au marcat istoria muzicii. Printre altele, poate fi urmarit la J’ai Bistro Bucuresti in cadrul “Zam-Ora de Muzica”. De mentionat despre Liviu Zamora este faptul ca este un avid colectionar de muzica, aici intrand viniluri, CD-uri, DVD-uri, casete sau benzi, alaturi bineinteles de un intreg arsenal de echipamente audio-video.

Robert Tache

   Fondator in 2010 al College Media, singura scoala de radio din Romania, unde se tin cursuri acreditate de media (radio, dj, dictie, voice over, public speaking), Robert Tache este director editorial si realizator de emisiuni la Radio Seven, pe care il numeste proiectul sau de suflet. Absolvent al Facultatii de Jurnalistica si avand o carte de vizita remarcabila, Robert si-a pus amprenta in diverse proiecte din zona media. A fost director editorial si realizator de emisiuni la Radio H FM, prezentand emisiunea Tache si Face!, emisiune pe care o prezentase atat la RRm Student FM cat si la Radio 3 Romania Tineret. A mai realizat emisiunea “Internetul stie tot” la HFM – TVH 2.0, “Cityneatza” (matinal de week-end) la City FM si a fost co-realizator al emisiunii “Frontul de ESt” la Activ FM. De mentionat este si colaborarea in anii ’90 la Radio 2m, unde a fost co-realizator al emisiunii “Apelul de dimineata”.

Mihai CROCO Manea

Despre Mihai CROCO Manea se pot scrie pagini intregi cand vine vorba despre muzica in general si rock in special. In prezent inginer de sunet al formatiei Barock, in fapt CROCO este un personaj special in peisajul rock-ului autohton si nu numai. A fost si este implicat intr-o sumedenie de proiecte, evenimente, festivaluri etc, relationand si lucrand efectiv de-alungul timpului cu foarte multi artisti romani si straini. Lista ar fi prea lunga sa incercam sa o expunem aici. Daca spunem Alvin Lee, Bobby McFerrin sau Chick Corea, este inutil sa incercam sa descriem mai departe activitatea lui CROCO. Recomandam pagina lui de facebook, unde posteaza frecvent sub titlul “Amintiri traite” imagini si comentarii din bogata sa experienta.

Narcis Drejan

   Jurnalist sportiv care a trecut prin toate etapele de formare ale unui specialist, experimentand atat partea scrisa, radioul dar si televiziunea. Momentan este vocea de seara a postului Sport Total FM, emisiunea numindu-se “Fluier final”, in care Narcis vine cu informatii proaspete din sport, are invitati pe masura, dar promoveaza si da o atentie speciala muzicinilor din zona rock, atat artisti consacrati cat si cei din zona underground. Postul de radio in sine promoveaza muzica rock de calitate, iar Narcis Drejan are un aport substantial in acest sens.

Bogdan Puris

   Unul dintre cei mai mari colectionari de discuri de vinil din tara (peste 8000 de discuri!), Bogdan Puris este o foarte cunoscuta voce la Radio Timisoara si un DJ de evenimente cu discuri de vinil pe masura. De 21 de ani redactor muzical, a studiat chitara incepand cu 14 ani, insa cu un an-doi inainte descoperise magnetofonul, pickupul si posturile straine de radio. Inca din scoala primara era chemat la diverse banchete pentru a asigura sonorizarea, fiind inca de atunci recunoscut pentru marea lui pasiune: muzica. Nu dupa mult timp isi construia singur mare parte din tehnica folosita: amplificatoare, boxe, orgi de lumini etc. Recunoscut pentru selectiile de care era capabil, pentru flerul lui, pentru faptul ca putea sa deceleze un hit inca inainte ca el sa apara in topuri, a vandut casete o perioada atat in pietele din Timisoara cat si in Bucuresti. In 1992 obtine o bursa in Anglia la BBC care i-a dezvaluit o alta imagine asupra mass-media si radio in particular. Cu o pasiune care se simte de la primele fraze, Bogdan Puris este unul dintre oamenii de radio care fac cinste institutiei la care lucreaza: Radio Timisoara.

Alexandru “Sasha” Nita

   Alexandru Nita, zis si “Sasha”, este un nume de referinta pentru radioul bucurestean, adminsitrand postul Bucuresti FM de sub tutela Radiodifuziunii Romane. Vocea sa se aude si in eter, fiind realizator de emisiuni radiofonice, putand fi ascultat de luni pana vineri incepand cu ora 19:00, in cadrul emisiunii “A la chart”.

Marcel Platon

   Absolvent al Liceului Militar si al Scolii Militare de Ofiteri de Aviatiei “Aurel Vlaicu”, Marcel Platon spune despre radio ca este a doua mare pasiune dupa aviatie. Fost angajat in cadrul M.Ap.N, aflat la Suceava la inceputul anilor ’90, infiinteaza acolo un post de radio impreuna cu Sorin Avram. Venit la Bucuresti, activeaza la Uniplus si trece apoi la Radio Romania Tineret, devenit ulterior Radio 3Net, unde lucreaza printre altii cu Florian Pittis, Jeana Gheorghiu sau Paul Grigoriu. Realizeaza emisiuni si la City FM, Click FM si Rock Zone. Paraseste Radio 3Net in 2014, neregasindu-se in noua directie muzicala a postului, el fiind axat pe rock si momentan pune la cale un nou proiect muzical, despre care va da detalii in curand.

Cristi Dumitrascu

   Cristi Dumitrascu a studiat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti dar si Jurnalism, dedicandu-se apoi activitatii din zona media. Lucreaza un timp la Romanian Radio Broadcasting Company, la Televiziunea Romana, fiind si producator si realizator de emisiuni in cadrul posturilor Kiss FM, Magic FM, One FM si Rock FM. Emisiunea Folk Bun de la Rock FM a devenit in timp una dintre cele mai ascultate dintre cele de profil, muzica promovata si invitatii in studio avand contributia importanta pentru acest fapt.

Ernesto Bianchi

   Implicat in industria muzicala de aproape 30 de ani, Ernesto Bianchi, manager muzical cu origini italiene si germane, a manageriat o serie de artisti blues si rock precum AG Weinberger, Nightlosers, Kumm sau Urma. A fost colaborator al primei agentii de arhitectura de evenimente din tara, Event-Plus, si al promoterului Italian InMusica Events. Este producător (Nightlosers, Black Cat) şi in plus manager muzical pentru Grimus si Toulouse Lautrec. Ernesto Bianchi este si publicist, scriind in timp articole pentru reviste precum Musical Report, Stage Pass, Art & Roll sau Sunete.

Doinel Tronaru

   Jurnalistul Doinel Tronaru activeaza in presa cotidiana culturala din anul 1995 si este doctor in Cinematografie si Media la UNATC “IL Caragiale”, cu lucrarea “Cinematograful religiilor si religiile cinematografului”, distinsa cu calificativul summa cum laude. A lucrat timp indelungat la Romania Libera, Evenimentul zilei, Cotidianul si Adevarul. A colaborat cu articole la Pro TV Magazin, Cuvantul, Ziarul de Duminica, ArtAct Magazin, Adevarul literar si artistic, Weekend adevarul, dar si la Editura Adevarul Holding, ziarul Festivalului “George Enescu”, Stiinta si Tehnica, Steaua (Cluj Napoca), Tribuna (Cluj Napoca). In foarte multe situatii a scris despre muzica, inclusiv despre rock-ul autohton.

Cristian Matei “Mumu”

   Fiind jurnalist de peste 20 de ani, Mumu a lucrat timp de 10 ani in radio ca reporter de stiri. In prezent este editor pe online la www.stirileprotv.ro, unde scrie stiri in principal despre evenimentele politice interne. Este pasionat de filme, gadgeturi si mai ales de muzica. In ultimii ani promoveaza scena rock romaneasca underground prin interviuri si stiri despre trupele romanesti. A fost grav ranit in incendiul din clubul Colectiv, cu 50% sanse de supravietuire, 2 bacterii ucigase, 3 saptamani in coma si aproape 3 luni de spitalizare. A realizat unul dintre ultimile interviuri cu Goodbye to Gravity cu ajutorul colegei si prietenei sale Teodora Maftei, care din pacate nu a supravetuit tragediei. Toate acestea nu l-au indepartat de rock, din contra, a ramas aproape de fenomen si din ce in ce mai implicat. Respect, Mumu!

Mitos Micleusanu

   Nascut in orasul Bahcisarai din Crimeea, Mitos Micleusanu face Liceul de Arte Plastice “Igor Vieru” din Chisinau si Academia de Arte Vizuale “Ioan Andreescu” dn Cluj Napoca. Publica urmatoarele carti: “Organimsecanisme” (proza), “Tuba Mirum” (proza), “Kasa Poporului” (premiul literar “Euridice” 2008), “Nekrotitanium”, “Trepanoia”, “Un million de morti” (carte obiect), “Munca” (poezie). O alta pasiune a lui Mitos, pe langa fotografie, este radioul, in prezent fiind co-realizator al emisiunii “Razboiul sfarsitului saptamanii” de la Radio Guerrilla.

Aron Biro

   Aron Biro este un personaj pe cat de discret pe atat de prolific. Fiind autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com, unde publica foarte multe articole din domenii precum muzica, film, teatru, arta s.a, publica cu regularitate articole in “Dilema veche”. De asemenea, face parte din echipa excelentului site de muzica www.muzicisifaze.com.

Tolea Postovei

   Initiator si coordonator de seri de auditii muzicale rock inca din perioada studentiei, la “Club 6M” al Universitatii Bucuresti, Tolea Postovei organizeaza si prezinta serii de auditii muzicale si in Buzau, la “Clubul de la ora 6” si la “HAIR”. Din 1994 pana in prezent (cu o scurta intrerupere) este presedinte al Fundatiei pentru Tineret Buzau iar din 2007 este director coordonator de programe internationale pentru tineret. De asemenea, este unul dintre principalii organizatori ai festivalurilor “Top T” si “Bluzau”, cartea sa de vizita fiind completata de activitatea din radio (Radio Campus si Radio Buzau), televiziune (redactor al emisiunii “Periplu Rock” de la Storm TV Buzau si Cony Sat TV Buzau) si publicistica (articole in reviste cum ar fi Vox Pop Rock, Sunete, Musical Report).

Florin Artene

   Organizator si coordonator de evenimente rock de-alungul timpului, Florin Artene este presedinte al Aliantei Culturale pentru Buzau, fiind timp de 25 de ani (pana in 2015) si coordonator al Departamentului de programe a Fundatiei de Tineret Buzau. Alaturi de Tolea Postovei si Cornel Constantinescu, este membru in echipa de organizare a festivalului rock “Top T” si a festivalului de jazz si blues “Bluzau”. In zona media, Florin Artene, pe langa functiile ocupate in conducere, a fost realizator de emisiuni la Radio Campus, Radio Buzau si Star TV Buzau. La toate acestea trebuie adaugat faptul ca este unul dintre cei mai importanti DJ pe care i-a avut Buzaul.

Titus Constantinescu

   Un nume foarte cunoscut in zona “metalica”, Titus Constantinescu este organizator de evenimente rock, de la concerte individuale la festivaluri, inca de la inceputul anilor 2000. Promoveaza prin diverse mijloace (radio, TV, presa scrisa) trupe rock underground. In prezent este Booking Agent la Saddayah (formative de death metal din Ploiesti) si rezponsabil cu vanzarile de CD-uri, tricouri, patchuri, etc pentru Bucovina. De asemenea, este administrator al magazinului www.letsrock.ro/bestial, locul de unde pot fi achizitionate CDuri, tricouri, DVDuri, accesorii etc si redactor pe site-ul www. letsrock.ro. In plus, organizeaza o serie de intalniri si conferinte pe tema rock-ului in anderground sub titulatura “Titus le spune pe bune!”

Marina Badulescu

   Editor la Agerpress din anul 2006, Mariana Badulescu a fost secretar general de redactie la cotidianul AZI timp de 16 ani. Activitatea o face cu profesionalism si pasiune, scriind articole pe teme muzicale si realizand o serie de interviuri cu personalitati din domeniul muzicii si particular din zona rock-ului.

George Ovidiu Durbalau

   Absolvent de jurnalism la Universitatea Romano-Canadiana si foarte pasionat de muzica , George Ovidiu Durbalau a fost implicat de-alungul timpului intr-o serie de proiecte cu tema muzicala. Printre altele a contribuit ca editor/scriitor la celebra antologie “1001 Albums You Must Hear Before You Die”, de asemenea scrie articole la revista “Sunete” si administreaza “Cinema for the Ears” si “Music Matterz”.

Irina Iana-Balta

   Pasionata de muzica si de radio, Irina Iana-Balta lucreaza la Societatea Romana de Radiodifuziune inca din anul 1990. Are sansa de a lucra cu mari nume care au marcat evolutia radioului public dupa Revolutie. Ii este alaturi lui Florian Motu Pittis pana la trecerea acestuia in nefiinta (in anul 2007), in proiectele de transformare si modificare a grilei de programe a postului Radio 3 Romania Tineret. Este si azi o voce importanta pentru Radio 3 net.

Dumitru Ungureanu

   Scriitorul dambovitean atras de boema literara, care frecventeaza diverse cenacluri literare mai ales in anii ’70 si ’80, Dumitru Ungureanu isi manifesta pentru prima oara atitudinea polemica in domeniul muzicii rock in octombrie 1976, expediind prin intermediul revistei Flacara o “Scrisoare deschisa catre Eugen Barbu”, in apararea formatiei Phoenix, care fusese atacata de celebrul autor intr-un articol din Romania Libera. Publica, cu precadere dupa 1990, proza si publicistica in Viata Romaneasca, Vatra, Convorbiri literare, Luceafarul, Tomis, Calende, Observatorul cultural s.a., iar sub pseudonimul M.V. Pop dedica nenumarate articole muzicii rock in reviste de specialitate precum Vox Pop Rock, Rocker, Art & Roll, Sunete, etc. Din 2005 sustine rubrica de rock in Suplimentul de Cultura, girat de editura Polirom, la Iasi. Din anul 2014, o alta rubrica de gen in revista “Luceafarul de dimineata”. De mentionat sunt si aparitia cartii “10 legende ale blues-ului” si colaborarea cu revista virtuala Arta Sunetelor. Dumitru Ungureanu s-a pensionat de curand din domeniul energetic si traieste la Gaesti.

Richard Constantinidi

   Despre activitatea lui Richard Constantinidi in domeniul muzical pot fi scrise forte multe. Sintetizand, vom aminti ca a fost regional manager la Tempo Music, apoi international representative la Just Music (ambele in Cluj-Napoca). Ulterior a fost redactor cultural la Ziarul Clujeanului si organizator/event manager la CD Radio 92.8 FM Cluj-Napoca. Din septembrie 2001 a fost pentru putin timp Regional Head la Media Pro Music iar spre sfarsitul anilor 2009 este editor la “Zile si Nopti” Cluj-Napoca. De asemenea, Richard Constantinidi este project manager din 2009 la www.CZB.ro si colaborator permanent la Tribuna – Revista de cultura. Este director national la GBOB si CEO&Fondator la Asociatia Culturala “Sunetul Muzicii”. In prezent este foarte implicat in activitatea de impresariat, fiind Booking Manager pentru celebra trupa Luna Amara si pentru trupa de blues-rock, hard-rock si rock’n’roll din Moldova – The Wax Road.

Alexandru Anghel

   Nascut in Bucuresti la aproape un an de la Revolutia din ’89, Alexandru Anghel alege sa faca studiile in IT la Universitatea Politehnica Bucuresti. Pasionat de muzica si radio, se angajeaza in 2011 la Radio Guerrilla, post unde profeseaza pana in luna martie a anului current cand trece la Smart FM Bucuresti, unde realizeaza Drive-Time, de luni pana vineri de la 16:00 la 19:00. Intre timp, in perioada 2014-2016 a fost playlist manager si producator la postul de radio TANANANA.

Olivia Cristina Sima

   Dupa ce a invatat la Liceul de Muzica “Dinu Lipatti” si a absolvit pedagogie muzicala si pian la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Olivia Cristina Sima a fost profesor de pian la Liceul de Muzica George Enescu si ulterior profesor de pian si grup vocal la Clubul Copiilor din Buftea. Din 1990 este redactor in cadrul Romanian Radio Broadcasting Company, mai exact in cadrul Radio Romania International, in prezent realizand cu profesionalism si pasiune emisiunea pe teme muzicale “Pauza Mare”.

Tibi Ursan

   Despre Tibi Ursan se stie ca este DJ si pasionat de tehnologie, dar in primul rand este om de radio, aceste activitati ocupandu-i cea mai mare parte din timp in ultimii 10 ani. In prezent face parte din echipa Radio Seven, putand fi ascultat de luni pana vineri, de la 10:00 la 13:00, pentru 3 ore de vorbe si muzici in proportii variabile.

Radu Nicolescu

   Colectionar de discuri, Radu Nicolescu este pasionat de muzica inca din anii ’60 cand asculta emisiunea “Metronom” lui Cornel Chiriac, in cadrul careia a si castigat un premiu care a constat din doua vinil-uri, in urma trimiterii unui top muzical. Pasiunea pentru muzica rock l-a insotit in tot acest timp, in prezent administrand paginile“Cornel Chiriac – Un neuitat soldat al libertatii” si “Metronom – In amintirea lui Cornel Chiriac”. De asemenea, participa la emisiuni radiofonice si organizeaza intalniri, conferinte si comemorari pe teme muzicale, cu precadere dedicate marelui Cornel Chiriac.

Anca Lupes

   Absolventa a Universitatii Politehnica Bucuresti, Anca Lupes a fost reporter in 1990 la Fun Radio Bucuresti. Ulterior a fost Production Manager – concert promoter la Tele 7 abc (Michael Jackson/HiStory tour, Rockmania Festival, Galele Tele 7abc) iar din 1997 este timp de 8 ani marketing manager la Nova Music (VH2, Bere Gratis). Din 2005 este managing partner/owner la Star Management, o companie care desfasoara servicii de bussines pentru industria muzicala, firma prin care a asigurat inclusiv PR-ul pentru Holograf. In 2016 Anca Lupes a fondat “Mastering the Music Business” iar din data de 7 iulie 2018 este presedintele RAW Music.

Mihai Anghel

   Pasiunea lui Mihai Anghel pentru fotografie s-a intersectat cu pasiunea pentru rock, ceea ce a dus la un proiect frumos, dar care necesita consecventa si daruire: www.rockstage.ro. RockStage a luat nastere la sfarsitul anului 2008 din dorinta de a oferi zilnic informatii de actualitate din lumea muzicala din Romania sau din Europa, de la jazz si blues pana la metal si muzica clasica. Ascultator de muzica rock, jazz, progresssive si pasionat de fotografie, Mihai nu rateaza niciun concert rock, fiind printre putinii fotografi din Romania acreditati la marile festivaluri din Europa de Vest. Tragedia numita Colectiv a lasat urme adanci si pentru Mihai insa pasiunile si proiectele lui merg mai departe. Mihai Anghel, sau Max, asa cum este cunoscut de prieteni, este tipul inalt din fata scenei, mereu la datorie cu aparatul de fotografiat si care nu rateaza niciun concert. Respect Mihai!

Lavinia Fusu

   Dupa ce aproape doi ani i-a petrecut in Radio Guerrilla, unde a ajutat la producerea emisiunii Guerrilive, Lavinia Fusu a inceput sa scrie pentru site-ul www.werock.ro, apoi a scris pentru www.hypestreet.ro. Ulterior a scris articole pe teme muzicale, recenzii de concerte si albume, prezentari de trupe si evenimente etc  pentru www.infomusic.ro.  In activitatea ei a cunoscut o buna parte din trupele de la noi, facand si PR pentru doua nume mai underground: Antarctica si Plastik Charm. Lavinia Fusu este fara indoiala o jurnalista rock remarcabila, care poate avea un cuvant important de spus in acest domeniu.

Traian Doru Marinescu

   Pasionat de muzica rock si colectionar de discuri, Traian Doru Marinescu paraseste Romania in 1983 si se stabileste in Franta. Ramane insa permanent ancorat la ceea ce s-a intamplat in Romania si mai ales la muzica de aici. Dupa 1990 viziteaza regulat tara si continua sa isi imbogateasca colectia de discuri inclusiv cu titluri romanesti. Sesizand ca nu exista o lucrare care sa totalizeze informatiile privind aparitiile discografice din Romania, scrie cartea “Disc(RO)mania – Enciclopedia albumelor muzicale romanesti pop/rock/folk/jazz 1965-2014” care apare la editura ACT si Politon, carte la care a lucrat timp de 6 ani.

Ionel Andriescu

   Audiofil si colectionar de discuri, Ionel Andriescu este participant direct cu mostre audio la inregistrarea unui album plasat pe primele locuri ale clasamentului. A participat la o serie de intalniri, lansari de discuri si de carti cu tema muzicala.

Andrei Pruna

   Galateanul Andrei Pruna merge la Cluj-Napoca sa studieze dreptul, dupa ce la Galati canta la chitara bas in formatia Through Struggle. Profeseaza in domeniul juridic dar in timpul liber este redactor la Maximum Rock Romania. Anterior acestei experiente care incepe in 2013, Andrei a fost moderator timp de un an la Metalhead. De remarcat sunt recenziile sale privind albume autohtone dar si concerte rock, fiind un jurnalist remarcabil din noua generatie.

Gheorghe Tanasan

   Gheorghe Tanasan este un colectionar de discuri recunoscut in mediile muzicale, fiind prezent la majoritatea festivalurilor de profil din tara. Este participant activ, cu luari de pozitii, in lansarile de discuri si la intalniri pe teme muzicale.

Bogdan Tanase

   Daca s-ar crea un prototip de rocker tipic, acesta s-ar apropia extrem de mult de buzoianul Bogdan Tanase. Colectionar de tot ceea ce tine de muzica rock (de la discuri, casete pana la accesoriile specifice), cu foarte multe ore de concerte la activ, atat in tara cat si in strainatate, organizator de evenimente pe plan local, initiator al unui proiect de sustinere a trupelor underground sau membru in echipa de organizare a celebrului festival de la Buzau “Top T”, sunt numai o parte din activitatea legata de muzica rock a lui Bogdan Tanase. De mentionat ca Bogdan scrie articole si recenzii la diverse publicatii on-line si a participat la emisiuni radiofonice pe teme muzicale.

Viorel Balaceanu

   Viorel Balaceanu, un alt remarcabil colectionar consecvent de discuri si de produse muzicale in general, a pus de-a lungul timpului accentul pe unele creatii de elita. A iesit in evidenta cu pareri obiective asupra rock-ului mioritic, exprimate in diferite ocazii formale sau informale.

Dan Vasiliu

   Cu o discretie evidenta, Dan Vasiliu este un recunoscut audiofil si opinent avizat asupra rock-ului autohton. Nu de putine ori a fost sursa de documentare si de puncte de vedere pertinente pentru autori de carti si pentru speakeri in cadrul unor evenimente de profil. Este evident si un binecunoscut colectionar de discuri.